Kā izvēlēties kombainu, mikseri vai gaļas maļamo mašīnu?

Ir tik daudz gardo ēdienu recepšu, ko gribētos pagatavot mājās, piemēram, izcept saldā krējuma torti vai pagatavot kebabu. Bet kā to paveikt pašam? Palīgā nāks modernā virtuves sadzīves tehnika ar neaizvietojamiem palīgiem - mikseri, virtuves kombainu un gaļas maļamo mašīnu. Šīs nelielās iekārtas ļaus Jums viegli un ātri pārvērst produktu kaudzi gardos ēdienos. Tomēr, ko labāk izvelēties - gaļas maļamo mašīnu, mikseri vai abus divus, apvienotus virtuves kombainā. Par izvēles opcijām un to, kā izvēlēties, parunāsim plašāk.

Kā izvēlēties virtuves kombainu?

Ja Jūs gatavojat daudz un dažādus ēdienus, sākot no salātiem un kotletēm līdz pat pīrāgiem un tortēm, tad šī iekārta būs Jums tieši piemērota, jo tas prot apstrādāt visdažādākos produktus. Virtuves kombains ir daudzfunkciju iekārta, kas prot sakult, sasmalcināt, sajaukt, samalt un paveikt vēl daudz ko citu Jūsu vietā ātri un bez piepūles. Īpaši piemērots tas ir tiem, kam patīk un padodas gatavošana. Izskatīsim tuvāk iekārtas parametrus.

Virtuves kombaini var mācēt darīt ļoti daudz, bet var būt paredzēti tikai vienai smalcināšanas funkcijai, līdzīgi blenderim. Tāpat kā ar visām citām virtuves iekārtām, izvēloties, ir jāsaprot, ko tieši Jūs plānojat ar tā palīdzību paveikt. Vienkāršai dārzeņu smalcināšanai derēs visparastākais lētais kombains. Bet, ja vēlaties sajaukt mīklu, samalt gaļu, sagriezt dārzeņus vai pat izspiest sulu ar vienas iekārtas palīdzību, tad pievērsiet uzmanību daudzfunkciju virtuves kombainam.

Uzgaļi

Pirmkārt, izvērtējiet komplektā esošos uzgaļus. Ja ir putotājs un spirāle, tad kombains prot saputot un sajaukt un būs labi piemērots šķidrajiem produktiem, kā arī mīklas un krēmu pagatavošanai. Asie naži (asmeņi) ir paredzēti augļu un dārzeņu smalcināšanai. Diskveida uzgaļi darbojas pēc rīves principa, bet, atkarībā no caurumu formas un izvietojuma, var ne tikai sarīvēt, bet arī sagriezt glītās šķēlītēs, kā piemēram frī kartupeļi. Komplektā var ietilpt uzgaļi sulas spiešanai, gaļas malšanai un pat mīklas rullēšanai. Neaizmirstiet arī par stampu, kas ļauj viegli un droši virzīt produktus iekšā kombainā. Izlemiet, kuri no uzgaļiem tiešām būs noderīgi, atcerieties, ka jo lielāka komplektācija, jo augstāka būs cena.

Izmērs

Nākamais solis ir pārbaudīt, vai iekārtas izmērs Jums der. Izvērtējiet trauka tilpumu, produktu ievietošanas atveres izmēru, kā arī visas iekārtas gabarītus. Galvenais ir nepāršaut pār strīpu, jo lielākam kombainam varētu būt grūtāk piemeklēt vietu Jūsu virtuvē. Pieņemsim, iekārta Jums der pēc izmēra un produktu ievietošanas atveres diametra, bet, vai komplektā nāk stampa ērtai un drošai produktu iegremdēšanai? Tādi sīkumi parasti pat prātā neienāk, pērkot virtuves kombainu, bet ir ļoti acīs krītoši jau pie pirmās lietošanas reizes.

Jauda

Virtuves kombaina jauda nosaka, kādus pārtikas produktus tas varēs veiksmīgi apstrādāt. Jaudīgi modeļi no 1000 W var tikt galā ar sasaldētu gaļu, riekstiem vai pat sasmalcināt ledu. Mazjaudīgiem kombainiem varēs uzticēt tikai tos produktus, ar kuriem tie spēs tikt galā. Jo lielāks iekārtai ir trauks, jo lielākai ir jābūt tās jaudai, lai veiksmīgi pārstrādātu faktisko tilpumu. Lieliska kombinācija ir jaudīgs virtuves kombains ar metāla vai augstas kvalitātes plastmasas trauku. Tāds maksās dārgāk, bet toties tas patiešām nesalūzīs intensīvas lietošanas dēļ.

Režīmi

Daudzfunkciju virtuves kombainam obligāti ir jābūt ar vairākiem ātruma režīmiem. Acīmredzami, ka mīklas maisīšana un dārzeņu rīvēšana prasa pavisam atšķirīgus darba ātrumus. Jo vairāk ir funkciju, jo lielākam ātrumu skaitam ir jābūt.

Padomājiet, ko vajadzēs paveikt Jūsu virtuves kombainam un piemeklējiet konkrētu modeli, kas to spēs, neaizmirstot uzmest aci izmēram, jaudai un darba režīmiem.

Kā izvēlēties mikseri?

Ja katrs rīts Jums sākas ar pankūkām, un pašceptās bulciņas ir vienmēr uz galda, tad ir laiks piemeklēt sev mikseri. Galvenā nianse slēpjas iekārtas tipā, jāizvēlas starp rokas mikseri un mikseri ar trauku. Rokas mikseris ir lētāks un ļoti kompakts. Tas ļaus sajaukt produktus jebkurā traukā. Tāda iekārta neaizņems daudz vietas un ir ērti paslēpjama jebkurā virtuves skapī. Jāņem vērā, ka rokas mikseris nav tas jaudīgākais un ātrākais variants, attiecīgi arī maisīšanas kvalitāte ir vidējā. Kā arī esiet uzmanīgi un izvēlieties dziļākus traukus un attiecīgu režīmu, lai sajaucot, neapšļakstītu visu telpu.

Darba režimi

Parasti elektriskajam mikserim ir 3 darba ātrumi. Atkarībā no izvēlēta ātruma, uzgalis rotēs ātrāk vai lēnāk un attiecīgi samaisīs produktus. Uzsākt vēlams ar mazāku ātrumu, lai visas sastāvdaļas pārvērstu vienmērīgā masā. Tad pārslēgties uz ātrāku režīmu un novest konsistenci līdz Jums nepieciešamajai.

Uzgaļi

Miksera uzgaļi nosaka, kādiem mērķiem tas ir izmantojams. Putotājs ir paredzēts šķidru produktu, piemēram, olu, saldā krējuma, mīklas sakulšanai. Spirālveidīgie uzgaļi lieliski tiks galā ar mīklas maisīšanu. Dažreiz komplektā ir arī papildu uzgaļi, piemēram, universāls smalcinātājs, kas ļoti līdzinās blenderim. Tajā zem vāciņa ir noslēpti naža asmeņi, kas sasmalcina produktus, mikserim darbojoties. Lietojot uzmanīgi, mazgāt nāksies tikai pašus uzgaļus un tas neradīs papildu sarežģījumus.

Mikseris ar trauku

jeb tā saucamais mikseris ar statīvu principā ir profesionālāks variants, kas paredzēts lielākiem darba apjomiem ar lielāku jaudu. Tas būs piemērots tiem, kas regulāri cep un cienā radus un draugus ar pašceptiem pīrāgiem un bulciņām. Šis iekārtas tips ir lielāks un smagāks nekā rokas mikseris, kā arī Jums būs jāpiedomā, kur to glabāt, jo diez vai tā izmēri ļaus to ievietot kādā atvilktnē. Šo neērtību pilnībā kompensē sajaukšanas kvalitāte, tiks nodrošināta ideāla konsistence. Rokas mikseris tik perfektu rezultātu nespēs nodrošināt. Patīkams bonuss ir iespēja iekārtu ieslēgt un, kamēr tā veic savu uzdevumu, sagatavot citus produktus. Savukārt, kad sastāvdaļas jāpiemaisa pakāpeniski, jaukšanas procesā, šis mikseris ir vienkārši neaizvietojams.

Trauka izmērs

tas ir svarīgs, lai noteiktu produktu daudzumu, ko var apstrādāt vienā reizē. Ja apjoms ir par mazu, Jums nāksies jaukt vairākās porcijās un pēc tam visu pārliet kopējā traukā, tomēr konsistence dažādos piegājienos var atšķirties.

Uzgaļi

ir tādi paši kā rokas mikseriem, pirmkārt, tas ir putotājs un mīklas maisītājs, bet ir arī interesantāki varianti, kā piemēram uzgalis biezenim vai elektronazis dārzeņu sasmalcināšanai.

Režīmi

Ātruma režīmi stacionārajiem modeļiem ir apmēram tik pat, cik rokas mikseriem, bet dažreiz pat mazāk, jo pārsvarā tie ir domāti mīklas maisīšanai, kas prasa zemākus ātrumus un attiecīgi mazāku šādu ātrumu skaitu. Ja Jūsu virtuvē ir kur tādu iekārtu novietot, derētu vēl arī noskaidrot, cik sarežģīti būs to pēc lietošanas mazgāt. Pateicoties savai konstrukcijai, tā paveiks darbu labāk, bet tas varētu nozīmēt arī to, ka Jums nāksies veltīt vairāk laika tās tīrīšanai.

Lai saprastu, kāds mikseris Jums būs piemērotākais, ir jāpiedomā, ko Jūs jau gatavojat un ko gribētu pagatavot, izmantojot šo virtuves palīgu. Ātrai vienkāršu sastāvdaļu sajaukšanai pilnībā pietiks ar rokas mikseri, bet biezas mīklas maisīšanu labāk uzticēt stacionārajam mikserim ar trauku. Pēc tam vienkārši piemeklējiet nepieciešamos uzgaļus un gatavojiet ēdienus pēc Jūsu iemīļotām receptēm.

Kā izvēlēties gaļas maļamo mašīnu?

Gaļas maļamā mašīna ļoti noderēs tiem, kas dod priekšroku mājās gatavotiem maltās gaļas ēdieniem. Iekārta sniedz pilnu kontroli par gala produkta konsistenci, kā arī sniedz pārliecību par to, ka maltā gaļa nesatur dažādus piemaisījumus un konservantus. Gaļas maļamās mašīnas mēdz būt rokas tipa, kur to darbina roktura manuālā griešana, vai elektriskā, kur rotēšanu palaiž motors.

Elektriskā gaļas maļamā mašīna

Regulārai izmantošanai tieši tā būs labāk piemērota. Tā ātri un bez liekas piepūles no Jūsu puses samals gaļas kaudzes līdz nepieciešamai konsistencei. Starp citu, tehniskajos raksturojumos pat ir norādīts gaļas daudzums kilogramos, ko mašīna spēj pārstrādāt vienā minūtē. Pat budžeta variantos šis parametrs vidēji ir 1-1.5 kg. Jaudai ir izšķiroša loma darba ātrumā - jo lielāka jauda, jo ātrāk var samalt un jo skaļāka var būt tāda iekārta. Jaudīgi modeļi bieži var samalt pat kaulus gaļā. Šī opcija var noderēt tikai divos gadījumos: ja Jūs maļat gaļu saviem mājdzīvniekiem vai tad, ja vēlaties iztīrīt iekārtu no tajā iestrēgušiem kauliem un dzīslām. Kaut gan tīrīšanai ir arī vieglāks paņēmiens - reversa režīms, kas šneku griež atpakaļgaitā un tādējādi attīra gaļas maļamo mašīnu. Tas arī palīdz pasargāt iekārtu no dzinēja pārdegšanas. Automātiskās atslēgšanas funkcija izslēgs mašīnu, ja kaut kas nobloķēs šneku un rotēšana nenotiks, bet ar reversa režīma palīdzību iestrēgušo kaulu vai dzīslu varēs izņemt.

Vai Jūs zinājāt, ka gaļas maļamā mašīna var kalpot arī kā mikseris vai sulu spiede?

Tam komplektā ir jābūt papildu aksesuāriem vai, vienkārši runājot, uzgaļiem. Modernā daudzfunkciju gaļas maļamā mašīna varēs gan dārzeņus sagriezt, gan sieru sarīvēt, gan sulu pagatavot no augļiem un dārzeņiem un tas viss, neskaitot gaļas malšanas pamatfunkciju. Piemēram, desu uzgalis palīdzēs malto gaļu uzmanīgi iepildīt iepriekš sagatavotā plēvē, bet “kebbe” uzgalis ļaus iepildīt tukšas desiņas, kurām var izvēlēties pildījumu pēc savas gaumes. Galvenais pievērst uzmanību uzgaļu komplektam vēl pirms pirkuma veikšanas. Produktu ērtai un drošai iegremdēšanai mašīnā neaizmirstiet izmantot stampu.

Materiāls

Bez augstāk minētajiem parametriem acīs krīt materiāls, no kura iekārta ir izgatavota. Tiek izmantota pārtikas plastmasa, nerūsējošais tērauds vai abu materiālu kombinācijas, kad metāla mehānisms ir ievietots plastmasas korpusā. Visi varianti ir pilnībā droši, saskaroties ar pārtiku. Metāla priekšrocība ir tā izturība, salauzt kaut ko ir ārkārtīgi grūti un visas no nerūsējošā tērauda izgatavotās detaļas mierīgi var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Tiesa, daudzi, pērkot tādas gaļas maļamās mašīnas, piemirst, ka metāls ir arī smags, tāpēc lieku reizi pārvietot iekārtu diez vai vēlēsieties. Plastmasa, kaut arī ir trauslāka par metālu, tomēr praktiski neatpaliek pēc saviem raksturojumiem un viennozīmīgi gūst virsroku svara ziņā. Patīkama, bet nebūt ne lieka īpatnība ir iekārtas gumijotās kājiņas, kuras neslīd un nebojā galda virsmu, kustinot iekārtu.

Jāpiebilst, ka gaļas malšanas uzgalis mēdz būt arī virtuves kombainiem un mikseriem. Tāpēc, ja nav regulāras nepieciešamības pēc gaļas maļamās mašīnas, tad ar tādu uzgali citām virtuves iekārtām pilnībā pietiek, jo tie arī godam paveiks darbu.

Apkoposim secinājumus, kādu iekārtu kādā gadījumā pirkt:

  1. Šķidru produktu jaukšanai un putošanai izvēlieties mikseri. Piena kokteiļa pagatavošanai vai olu saputošanai pietiks ar rokas mikseri. Saimniecēm, kuras cep pīrāgus, labāk pievērst uzmanību mikserim ar trauku, kam ir plašākas funkcijas un kas ir vairāk piemērots mīklai.
  2. Ja Jūsu kulināro prasmju realizēšanai nepieciešamas visdažādākās darbības ar produktiem un dažreiz ir nepieciešams arī palīgs, tad padomājiet par virtuves kombaina iegādi. Tas sakapās un sarīvēs dārzeņus, samaisīs mīklu, samals gaļu un pat izspiedīs sulu no augļiem. Galvenais ir laicīgi pārliecināties, ka uzgaļu komplektā ir viss katra mērķa īstenošanai.
  3. Gardēžiem, kuri nevar iztikt bez mājas kotletēm un desām, rekomendējam elektrisko gaļas maļamo mašīnu. Mājās gatavotie gaļas produkti bez piemaisījumiem un konservantiem nebūt nav tik sarežģīts uzdevums, ja Jums palīdz daudzfunkciju gaļas maļamā mašīna, kas vēl arī dārzeņus palīdzēs sagriezt un sulu pagatavos.

Visu mazās sadzīves tehnikas sortimentu, kas pieejams RD Electronics, var apskatīt šeit.